Mindset & Lifestyle

MENTAAL & SPIRITUEEL WELZIJN

 

1. Slaap 

2. Stress

3. Levensbalans vinden

4. Mentale gezondheid


SLAAP

90 minuten minder slaap kan iemand zijn alertheid overdag al verminderen met wel 32%

Fysieke gezondheid

Net als slechte voeding en lichaamsbeweging is slaapgebrek gekoppeld aan gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, hartaandoeningen en diabetes. Mensen die niet genoeg slaap krijgen, kunnen ook hormonale stoornissen ervaren die het lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden. Slaapgebrek kan ook van invloed zijn op hormonen die je normaal gesproken een vol gevoel geven en die jouw bloedsuikerspiegel op peil houden, wat leidt tot een hongergevoel en dat je meer gaat eten als je moe bent, kans op een slechte stofwisseling en daaropvolgende ongewenste gewichtstoename. In sommige opzichten kunnen slaap en honger op dezelfde manier door onze hersenen worden waargenomen, waardoor het moeilijk is om te onderscheiden of je echt honger hebt of eigenlijk gewoon moe bent.

Hoeveel heb ik nodig en wat is mijn slaapschuld?

De meesten van ons hebben tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Hoewel individuen enigszins verschillen, heeft slechts 1-3% van de bevolking een gen dat betekent dat ze op minder dan dit volledig kunnen functioneren. Als je niet de benodigde hoeveelheid slaap krijgt, betekent dit dat je een slaapschuld opbouwt. Dit betekent dat als je minder dan 7 uur per nacht krijgt, de kans groot is dat je langzaam een ​​slaapschuld opbouwt en daarom niet dagelijks optimaal functioneert. Het goede nieuws is dat je deze schuld kunt terugbetalen door wat extra slaap of simpelweg genoeg slaap in de volgende nachten te slapen, maar je kunt geen slaapoverschot opbouwen door te langer te slapen dan nodig is.

Oorzaken van slaapgebrek

Recentere oorzaken van slaapgebrek kunnen in verband worden gebracht met digitale apparaten, toenemende afhankelijkheid van cafeïne in de samenleving, het krijgen van jonge kinderen, zwaardere werkdruk en het meenemen van werk naar huis. De introductie van LED-schermen op apparaten en televisies heeft ook een impact op onze hoeveelheid en kwaliteit van slapen. Ons lichaam volgt een circadiaans ritme dat wordt bepaald door de blootstelling aan licht en donker door de stand van de zon. Dit ritme beïnvloedt slaap- en voedingspatronen, evenals hersenactiviteit, hormoonproductie en celregeneratie. Hoewel het in moderne tijden moeilijk is om blootstelling aan licht te vermijden, heeft blootstelling aan LED-licht het effect dat het blauw licht uitstraalt. Dit type licht zorgt voor de grootste verstoring van onze normale processen. Blijf het liefst 30 tot 60 minuten voor het slapengaan uit de buurt van tv, tablets, computers en smartphones om lichtgerelateerde slaapstoringen te voorkomen.

Hoe je een betere nachtrust krijgt

- Zorg voor een consistente slaaproutine. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en word elke dag rond dezelfde tijd wakker, zelfs op jouw vrije dagen.

- Regel het licht, probeer de slaapkamer donker te maken als het tijd is om te slapen en geef jezelf een dosis ochtendlicht zodra je wakker wordt.

- Houd jouw slaapkamer stil en comfortabel koel, in warme omgevingen zul je vaker onderbroken slapen.

- Creëer bedtijdrituelen om jouw lichaam en geest voor te bereiden op een goede nachtrust. Voorbeelden van activiteiten zijn een paar uur voor het slapengaan een warm bad nemen, zich uitstrekken, naar ontspannende muziek luisteren of mediteren.

- Vermijd cafeïne, alcohol, zware maaltijden - vooral die met veel vet - en stressvolle activiteiten vlak voor het slapengaan, deze kunnen contraproductief zijn voor een goede nachtrust.


STRESS

We ervaren allemaal stress in ons leven, dit is de manier waarop het lichaam ons beschermt. Als het  goed werkt, kan stress ervoor zorgen dat je uitdagingen meer gefocust aangaat en meer energiek en alert te blijven. Fysiologisch kan het je zelfs extra kracht geven om jezelf te verdedigen in noodsituaties. Maar er is een bepaald punt waarop stress niet langer helpt en juist jouw humeur, productiviteit, relaties en kwaliteit van leven negatief kan beïnvloeden.

Fysiologische reactie op stress

Wanneer je stress voelt, of het nu is omdat je misschien een werkdeadline niet haalt of omdat je op het punt staat om deel te nemen aan een sportevenement, reageert jouw zenuwstelsel door stresshormonen af ​​te geven, waaronder adrenaline en cortisol, die het lichaam voorbereiden op noodmaatregelen. Je hart gaat sneller kloppen, spieren spannen zich aan, bloeddruk stijgt, ademhaling versnelt en emoties worden verhoogd. Het vrijkomen van sommige van deze hormonen kan in kleine doses gezond en gunstig zijn, omdat we het nodig hebben om ons gemotiveerd en alert te houden. Maar als ze in de loop van de tijd constant hoog blijven, kan dit negatieve gevolgen hebben, zoals gewichtstoename en slecht slapen, die bijdragen aan veel slechtere lichamelijke en geestelijke gezondheidsresultaten in de toekomst.

Stress en gewicht

Aanhoudende stress kan bijdragen aan gewichtstoename en pogingen tot gewichtsverlies belemmeren. Zoals besproken, bereiden de stresshormonen adrenaline en cortisol je voor om op een stressfactor te reageren. Cortisol bereidt je lichaam voor door te signaleren voor meer energie. Dit kan een ongunstig effect hebben op jouw gewicht doordat je honger krijgt en vaak naar voedsel grijpt met veel suiker, zout of vet, omdat ze tijdelijke feel-good hormonen produceren die de impact van de stress helpen verminderen. Verhoogde cortisolspiegels worden ook geassocieerd met vet dat rond onze taille wordt afgezet, dit wordt ook wel giftig vet genoemd, omdat het zich rond jouw vitale organen bevindt en schadelijk is voor jouw gezondheid.

Don’t burn-out

Burn-out is een toestand van emotionele en fysieke uitputting die kan optreden na een lange periode van overmatig of stressvol werk. De 3 belangrijkste kenmerken van burn-out zijn emotionele uitputting,  verminderde efficiëntie of het ontbreken van een gevoel van prestatie. Burn-out bevat ook het concept van ‘compassion fatigue’, waarbij we het vermogen om ons te bekommeren over anderen kunnen verliezen. Anders aangeduid als "going through the motions". Op deze manier kan burn-out een grote impact hebben op je leven door jezelf, je werk en je relaties negatief te beïnvloeden.

Hoe je jouw stressniveau kunt beïnvloeden

Jouw persoonlijke houding en benadering van het leven zullen van invloed zijn op hoe je in verschillende situaties op stress reageert. Factoren zoals jouw persoonlijkheid en zelfrespect, of je normaal gesproken een grote hoeveelheid stress ervaart, jouw sociale steun en of je ooit eerder soortgelijke stress hebt ervaren en wat de resultaten waren. Deze zullen bepalen hoe je fysiek en mentaal reageert op stressoren. Het goede nieuws is dat je jouw reactie op stress kunt beïnvloeden door eenvoudige technieken te oefenen. Deze omvatten het herkennen en veranderen van het gedrag dat bijdraagt ​​aan stress, evenals technieken om stress te verminderen zodra deze zich heeft voorgedaan. De volgende tips kunnen je helpen om voor jouw lichaam en geest te zorgen en stress en de impact ervan op jouw gezondheid te verminderen.

Als stress jouw leven en dagelijkse activiteiten, zoals werk en sociale activiteiten, begint te verstoren, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken om gedrag en situaties te identificeren die bijdragen aan stress en om je te helpen veranderingen aan te brengen door coping strategieën in te voeren. Onthoud dat jouw fysieke en mentale gezondheid en welzijn jouw eerste prioriteit moeten zijn.

Tips om stress te verminderen:

1. Let op je eigen lichaamssignalen. Dit kunnen dingen zijn zoals je kaak die gespannen staat, het knarsen van je tanden, hoofdpijn, geïrriteerd voelen of een kort lontje hebben.

2. Identificeer eventuele triggers. Veelvoorkomende triggers zijn, deadlines, laat naar bed gaan, bepaalde personen of hongerige of vermoeide kinderen. Als je ervan bewust bent dat bepaalde situaties jouw stress levels verhogen, kan je hiermee oefenen om tijdens deze situaties jezelf al van te voren te kalmeren of zelfs de trigger te vermijden.

3. Bouw routines op. Het hebben van vastigheid, een bepaalde ritme en routine dagelijks in de week. Zoals vaste tijden waar je sport, ontspant, eet en wanneer je naar bed gaat kan rustgevend werken en helpt beter omgaan met stress.

4. Let op wanneer je in jezelf praat. Wanneer we gestrest zijn zeggen we soms dingen tegen onszelf die demotiverend zijn. Zoals ‘’ Ik kan dit niet’’ ‘’ Ik ben veel te druk.’’ Dit draagt negatief bij aan de stress. Probeer daarom je mindset te veranderen door dingen tegen jezelf te zeggen zoals ‘’Ik kan dit’’ ‘’ Ontspan’’ ‘’ Adem rustig in en uit’’

5. Omring jezelf met mensen die om jou geven. Tijd doorbrengen met mensen waar jij om geeft en die om jou geven is een belangrijk onderdeel om beter om te kunnen gaan met stress. Deel je gedachtes en gevoelens met anderen wanneer de mogelijkheid hier toe doet. Krop je gevoelens niet op.

6. Oefen ontspanning. Creëer tijd voor jezelf waar je kan ontspannen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam en zenuwstelsel weer opnieuw aanpast en rustiger wordt. Ontspannen kan op verschillende manieren zoals spierenontspanning, meditatie, yoga of simpelweg tijd maken voor ontspannende activiteiten zoals in de tuin werken of naar muziek luisteren.


LEVENSBALANS VINDEN

Dit kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen, omdat wat belangrijk voor jou is, kan verschillen van wat belangrijk is voor iemand anders. Het is echter belangrijk om te beseffen wat belangrijk voor je is in jouw dagelijkse leven en hoe dit past bij jouw werk en gezinsleven. Als je moeite hebt om dit evenwicht te bereiken, loop je het risico op negatieve gevolgen op het werk, binnen je gezin en bij jezelf.

''Onderzoek toont aan dat werknemers die langer dan 40 uur per week werken, het risico lopen om psychische problemen te ontwikkelen.''

Werk leven balans

Het is een cruciaal onderdeel van onze gezondheid om een ​​gezonde balans te vinden tussen werk en ons leven buiten het werk. Als je de juiste balans hebt, betekent dit dat de voordelen die je uit elk gebied van jouw leven haalt, het andere gebied weer kunnen ondersteunen. Voor de meeste mensen betekent dit vaak een gelijkmatige verdeling van levens- en werkverplichtingen.

Werken is goed voor onze mentale en fysieke gezondheid

Onderzoek toont aan dat werken goed is voor de mentale en fysieke gezondheid en welzijn door dagelijkse structuur te bieden, mensen een gevoel van betekenis en doel, relaties en een gevoel van gemeenschap en financiële onafhankelijkheid te geven.

Bepaalde aspecten van het werk kunnen echter een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid als ze niet goed worden beheerd. Werkstress, geïsoleerde werkomstandigheden zoals mijnwerkers op het platteland en op afstand, psychologische eisen, gebrek aan beloning voor inspanning, baanonzekerheid en gebrek aan controle over de baan kunnen het risico op psychische gezondheidsproblemen vergroten.

Hoe je jouw werk-privébalans kunt behouden.

- Doe je best en streef naar uitmuntendheid en niet naar perfectie: veel werknemers doen hun best om naar perfectie te streven, maar naarmate de verantwoordelijkheden toeneemt met de leeftijd, relaties en gezinnen, wordt perfectie in ons werk onbereikbaar.

- Ga offline: tijden dat je niet aan het werk bent, zorg ervoor dat je de stekker uit het stopcontact haalt en van het moment geniet. Door niet op werk te reageren in niet-werktijden, bouw je veerkracht op tegen stress op het werk en heb je meer controle over je leven.

- Beweeg zowel voor de mentale voordelen als voor de fysieke voordelen.

- Wees opmerkzaam, mediteer en reflecteer.


MENTALE GEZONDHEID

Geestelijke gezondheid , de feiten

Geestelijke gezondheid is een toestand van welzijn. Net zoals dat lichamelijke gezondheid niet alleen afhangt van de afwezigheid van ziekte. Een persoon met een goede geestelijke gezondheid kan omgaan met de algemene stress van het leven, kan gezonde relaties onderhouden en kan bijdragen aan de gemeenschap, zowel professioneel als persoonlijk. Helaas ervaren we niet allemaal altijd een goede geestelijke gezondheid. Bijna een op de vijf krijgt elk jaar te maken met een mentaal probleem. De meest voorkomende vormen hiervan zijn depressie en angst. Geestelijke gezondheidsproblemen kunnen leiden tot relatieproblemen, financiële problemen en problemen op het werk, en kunnen het risico op lichamelijke gezondheidsproblemen vergroten. Het is alarmerend dat psychische problemen wereldwijd toenemen. Deze toename heeft vaak negatieve gevolgen voor individuen, gezinnen en de gemeenschap. Het is duidelijk dat preventieve maatregelen nodig zijn om de geestelijke gezondheid te beschermen en te bevorderen. Zo kan de steeds toenemende last voor de samenleving verminderen en de kwaliteit van leven van individuen worden verbetert.

Wat betekent het om mentaal gezond te zijn?

Het betekent dat je je meestal goed voelt over jezelf, over wat je doet en je goed voelt over anderen. Je geniet vaak van de simpele dingen in het leven, bent redelijk optimistisch over de toekomst en bent geïnteresseerd in wat er gaande is in de wereld. Mentaal gezond zijn betekent ook dat je in staat bent om om te gaan met de stressfactoren van het leven. Een mentaal gezond persoon zal herstellen in moeilijke tijden en opbloeien in goede tijden. Mentaal gezonde mensen zijn doorgaans lichamelijk, sociaal en mentaal actiever. Ze hebben hobby's, goede sociale netwerken en hebben betekenis en doel in hun professionele en persoonlijke bezigheden.

Hoe kan ik mentaal gezonder worden?

Mentaal gezond blijven is net zo belangrijk als lichamelijk gezond blijven en het is vaak net zo eenvoudig.

Bij Compass Group zetten we ons in om onze medewerkers een werkomgeving te bieden die een goede geestelijke gezondheid mogelijk maakt.

Wat kunnen medewerkers doen om ervoor te zorgen dat de werkplekken mentaal gezond zijn?

- Er word openlijk gesproken over mentale gezondheid op de werkplek.

- Deel je eigen persoonlijke ervaringen als je je hierbij fijn voelt.

- Wees open om dingen te leren over mentale gezondheidsproblemen en de ervaringen van anderen.

- Respect de privacy van anderen.

- Praat erover als je ziet dat iemand discrimineert of pest.

- Motiveer open communicatie wanneer er problemen ontstaan en zoek naar oplossingen.

- Respecteer anderen en waardeer de verschillen tussen ons allen.

- Wees een positief rolmodel, wees oprecht in je acties en zorg voor een cultuur waar anderen geïnspireerd worden om hun best te doen.

- Werk met policy’s en procedures in het bedrijf en draag bij aan initiatieven die zich bezighouden met mentale gezondheid.

- Maak duidelijk voor jezelf hoe jouw werkplek je kan steunen en waar je heen moet als je hulp nodig hebt.


 

Mentaal & Spiritueel welzijn

Waarom is hydratatie zo belangrijk?
Waarom is hydratatie zo belangrijk?

Je lichaam bestaat voor bijna twee derde uit water.

 

Bewust ademhalen
Bewust ademhalen

Wist je dat er een ‘juiste’ manier van ademhalen is?

Voeding en stemming
Voeding en stemming

Welk effect heeft je voeding op je stemming?