waarom is hydratatie zo belangrijk?

 

Je lichaam bestaat voor bijna twee derde uit water. Door elke dag voldoende te drinken hou je het gezond en zorg je dat het goed blijft functioneren.

Water is de basis van lichaamsvloeistoffen, zoals speeksel, en ondersteunt belangrijke lichaamsfuncties, zoals de verwijdering van afvalstoffen en beheersing van je lichaamstemperatuur. We verliezen lichaamsvocht via transpiratie, door wc-bezoek, fysieke activiteit, warm weer, alcoholconsumptie en te veel cafeïne en zelfs door te ademen. Dat vocht moet in de loop van de dag worden aangevuld om uitdroging te voorkomen, want uitdroging heeft een negatief effect op de concentratie, coördinatie, reactievermogen, besluitvaardigheid en bloedsomloop en verhoogt het risico op instorten, spierkramp en oververhitting.

 

Hoeveel vocht heb je nodig?

Dat hangt af van factoren zoals het weer, je leeftijd en in hoeverre je fysiek actief bent. 20-30% van onze vochtinname komt doorgaans uit voeding, dus de overige 70-80% moet uit vloeistoffen komen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vloeistof voor vrouwen is 1.600 ml (ongeveer 8 glazen van 200 ml) en voor mannen 2.000 ml (ongeveer 10 glazen van 200 ml).

Wat telt als vloeistof?

Om gehydrateerd te blijven hoef je je niet te beperken tot het drinken van water – veel andere dranken hydrateren het lichaam net zo goed. Dat geldt ook voor cafeïnehoudende dranken (thee en koffie). Cafeïne heeft alleen een vochtafdrijvend effect als je er extreme hoeveelheden van binnenkrijgt, dus in het geval van koffie, meer dan 2 à 3 koppen per dag. Ook de volgende dranken tellen mee voor je vochtinname:

Melk: kies voor karnemelk of magere melk en eventueel voor halfvolle melk. Melk is een geweldige bron van kalk en andere essentiële voedingsstoffen.

Frisdranken: ze tellen mee voor de vochtinname, maar let op de suikers! Kies suikervrije soorten en drink ze niet te vaak. Frisdranken hebben geringe voedingswaarde.

Fruitsappen en smoothies: drink deze met mate. Een glas van 150 ml 100% fruitsap of smoothie telt als een vijfde van je dagelijks benodigde hoeveelheid groente en fruit. Algemeen wordt aangeraden per dag niet boven die hoeveelheid uit te komen in verband met de vrije suikers in het sap of het gemixte fruit.

Dehydratie (uitdroging)


Een gewichtsverlies van 1 tot 2 % is al een indicatie van milde uitdroging.


Dit zijn de gevaren ervan:
Verstoring van de balans tussen vocht en mineralen in het lichaam
Verhoging van de kerntemperatuur
Verhoging van de hartslag
Vermindering van de fysieke werkcapaciteit
Vermindering van cognitieve prestaties

Symptomen van dehydratie:
Dorst
Kleine hoeveelheden donkere urine
Rode huid
Zich lusteloos, moe, duizelig en prikkelbaar voelen
Hoofdpijn

Waarom is hydratatie zo belangrijk?
Waarom is hydratatie zo belangrijk?

Je lichaam bestaat voor bijna twee derde uit water.

 

Bewust ademhalen
Bewust ademhalen

Wist je dat er een ‘juiste’ manier van ademhalen is?

Voeding en stemming
Voeding en stemming

Welk effect heeft je voeding op je stemming?