goed eten op het werk

 

Eet je wel het beste ontbijt? Zijn je snacks een oppepper voor je concentratie?

Een aanzienlijk deel van onze dag wordt in beslag genomen door ons werk, en veel mensen eten dus een of twee maaltijden per dag op hun werk, plus de nodige snacks. Het kan zó verleidelijk zijn om je op je werk te buiten te gaan aan die taart die voor een verjaardag werd gemaakt, of aan de koekjes die een collega van zijn vakantiebestemming mee terugnam. En daarom is het extra belangrijk om goed voorbereid te zijn en slim om te gaan met wat je eet op je werk. Zelfs als je onderweg je eten koopt in plaats van het mee te nemen van huis, blijven er nog steeds een hoop verstandige opties over.

 

We beginnen bij het begin: het ontbijt. Een maaltijd waar je alle kanten mee op kunt. Sommige mensen houden van zoet, andere meer van hartig en ook over warm of koud lopen de meningen uiteen. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden dat er geen reden meer is om het ontbijt over te slaan. Begin de dag op een manier die je past, bijvoorbeeld met een bord pap met noten, fruit, zaden of compote; of eieren op volkoren toast, eventueel met wat spinazie of avocado; of ontbijtgranen zonder of met een minimum aan suiker (bijvoorbeeld muesli of tarwebiscuits of -crackers) en verrijkt met vitaminen en mineralen; of een klein glas 100% vruchten-/groentesmoothie of -sap; of geweekte havermout – havermout die een nachtje in de melk en yoghurt heeft gestaan met geraspte appel en kaneel eroverheen; of een geroosterde bruine boterham met ongezoete pindakaas.

Moet je ‘s ochtends erg vroeg op en de deur uit, dan is het niet erg als je niet ontbijt voordat je van huis gaat, maar maak dan wel tijd om onderweg wat te eten of als je eenmaal op je werk bent aangekomen. Ontbijten op het werk is vandaag de dag heel gewoon.

Veel mensen zijn het productiefst in de ochtend en omdat onze hersenen dan zo actief zijn, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht (1,6 liter voor vrouwen, 2 liter voor mannen) te komen, hoef je je niet te beperken tot water. Je kunt ook melk, vruchtensappen (let wel op de suiker!), kruidenthee of cafeïnehoudende dranken drinken (zolang je niet meer dan 2-3 koppen per dag drinkt, heeft cafeïne geen vochtafdrijvend effect).

Trek in een snack halverwege de ochtend hoort erbij. Snacken is belangrijk om onze energie gedurende de werkdag op peil te houden. Daarbij kun je denken aan wat fruit, yoghurt, groentesticks (met wat hummus als je dat lekker vindt), rijstwafels, een klein zakje of handjevol ongezouten noten gemengd met gedroogd fruit, of eventueel een gekookt ei.

Wanneer we toe zijn aan de lunch, is het belangrijk dat daar voldoende voedzame bouwstoffen in zitten om de accu voor de middag op te laden. Eiwitten helpen tegen het hongergevoel in de middag, dus eet bij voorkeur vlees, vis, eieren, bonen of tofoe tijdens de lunch. Koolhydraten zijn ook een belangrijk ingrediënt in deze maaltijd. Haal ze bij voorkeur uit volkoren producten (bruine rijst, volkoren pasta, bruin brood, quinoa etc.): de energie uit deze koolhydraten wordt in de loop van de middag geleidelijk afgegeven. En tot slot is het natuurlijk zaak om die oh zo belangrijke groenten in onze lunch op te nemen. Of ze nu uit diepvries of blik komen, gegrild, vers of rauw zijn, groenten doen wonderen voor ons lichaam.

Hier volgen een paar voedzame lunchideeën die makkelijk aan je eigen voorkeuren aangepast kunnen worden.

  • Makreelreepjes met spinazie, volkoren couscous en tomatensalsa
  • Eiersalade op een sandwich van bruin brood met een beetje mayo
  • Gepofte aardappel met gebakken bonen of tonijn en een salade
  • Volkoren bagel met zalm, roomkaas en komkommer
  • Kip met volkoren pasta of zoete aardappel en gestoomde groenten
  • Volkoren wrap met hummus en geroosterde groenten
  • Groentesoep met een volkoren broodje
  • Quinoa met geroosterde groenten en bestrooid met feta

Er zijn ontzettend veel keuzemogelijkheden voor maaltijden op het werk. Het is een kwestie van ontdekken wat voor jou het beste werkt en wat de maaltijdmomenten voor jou aantrekkelijk maakt. Kijk ook eens onder de tab Recepten voor een breed scala aan verleidelijke gerechten die je in je werkdag zou kunnen opnemen.

 

Smaakmakers
Smaakmakers

Ik ben gepassioneerd over alles wat er speelt binnen onze culinaire wereld. Laatst vertelde een bekende columnist mij bijvoorbeeld over hoe komt dat Nederlandse chefs en Nederlandse restaurants het zo goed doen en zoveel aandacht krijgen, ook vanuit het buitenland.

 

 

 

 

                                                                                                                                                

Vleesvervangers
Vleesvervangers

Nu de laatste 'diehard' carnivoren zich langzaam naar het vegetarische schap in de supermarkt bewegen, kunnen we rustig stellen dat plantaardig eten geen kortdurende trend is, maar een beweging die niet meer te stoppen is. 

Vaker gezond & plantaardig eten? Zo begin je!
Vaker gezond & plantaardig eten? Zo begin je!

11 tips van Lisa Goes Vegan om vaker plantaardig te eten