Voeding is eigenlijk een soort medicijn: het heeft zoveel invloed op het functioneren van je geest en je lichaam, dat veranderingen in je eetgewoontes een aanzienlijk effect kunnen hebben op hoe je je mentaal voelt. Mensen die kampen met psychische stoornissen zijn voor hun genezing vaak aangewezen op counseling en/of een vorm van medicatie, terwijl voeding een vergelijkbaar resultaat zou kunnen opleveren1. Helaas is dat een oplossing die veelal over het hoofd wordt gezien.
Tijdens een speciaal daarop gericht onderzoek2 werden patiënten met depressie behandeld in twee verschillende groepen: een met voedingsondersteuning en een met sociale ondersteuning. Na twaalf weken vertoonden de patiënten in de groep met voedingsondersteuning een significantere remissie. Dit zou het eerste van een lange reeks onderzoeken kunnen zijn waarin een positief verband wordt aangetoond tussen gezonde voeding en verbetering van de gemoedstoestand.
Welke populaire soorten voeding kunnen onze stemming beïnvloeden?
Suiker: In de loop van de dag kunnen we een tekort aan suiker ontwikkelen. Onze bloedsuikerspiegel daalt en we worden moe, prikkelbaar en misschien zelfs wat depressief. We krijgen een sterke behoefte aan iets zoets. Toegevend aan die uitgesproken behoefte grijpen we naar een zoete snack, wat tot gevolg heeft dat onze bloedsuikerspiegel tijdelijk piekt en we ons dus tijdelijk beter voelen.
Tijdelijk, want de zoete snack – chocola bijvoorbeeld – geeft de suiker snel aan ons bloed af omdat ons lichaam die snelle suikers makkelijk kan verteren. Onze bloedsuikerspiegel krijgt dus een heftige, korte boost. Maar omdat de suiker snel wordt gebruikt als energie, blijft deze niet lang in de bloedbaan en dan zakt onze bloedsuikerspiegel dus weer.
Daarom is het belangrijk dat we iets eten wat de stijging van de bloedsuikerspiegel verlengt door de suiker langzaam en over een langere periode af te geven, waardoor ons verlangen naar zoetigheid minder frequent wordt.
Een appel is dus beter dan een reep chocola, muesli beter dan gezoete cornflakes en bruin brood beter dan wit brood: je bloedsuikerspiegel blijft langer op een hoger niveau en daarmee hou je dus langer een goed humeur.
Cafeïne: het drinken van cafeïnehoudende dranken vlak voordat je gaat slapen kan je slaap verstoren, waardoor je dan de volgende dag moe opstaat. Bovendien kan voor mensen die veel cafeïne gebruiken, een langere periode zonder cafeïne leiden tot een slecht humeur en prikkelbaarheid. Alleen al om die reden is het raadzaam om een overdadige cafeïne-intake af te bouwen. Dat moet overigens wel geleidelijk aan gebeuren, zodat het lichaam de kans krijgt zich aan te passen aan de afnemende hoeveel cafeïne en daarnaast om de effecten van minder cafeïne op het humeur te beperken.
Junkfood: Hoewel het in de wereld van voeding geen specifieke groep is, wordt voeding die weinig voedingswaarde bevat en een averechts effect heeft op het lichaam, doorgaans aangemerkt als ‘junkfood’. Voorbeelden zijn chocola, snoep, consumptie-ijs, chips. Voedingspatronen waarin veel van dergelijke voedingsmiddelen voorkomen en die hoog scoren qua vet en suiker, bevatten doorgaans weinig vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Nog afgezien van het feit dat het lichaam met zo’n voedingspatroon niet aan de vereiste voedingsstoffen komt, kan het secundair ook onze stemming negatief beïnvloeden.
Zoals eerder gezegd houdt zo’n snel wisselend humeur heel waarschijnlijk verband met de snelle stijging en daling van de bloedsuikerspiegel als gevolg van het eten van suikerrijke producten, dus als je dit ervaart, probeer dan een hartig alternatief om je stemming op te krikken. Een paar voorbeelden vind je verderop.
En daarmee zijn we dus weer terug bij het eeuwenoude motto dat je moet zorgen dat je gezonde, uitgebalanceerde voeding krijgt (wij voedingsdeskundigen geloven daar namelijk echt in). De ‘schijf van vijf’ bevat geen cafeïne, junkfood of suikerhoudende producten, want ons lichaam heeft dat allemaal niet nodig. Uiteraard maakt dit soort producten wel deel uit van de meeste voedingspatronen, maar het is belangrijk dat we ons realiseren dat te veel ervan, een neerwaarts effect kan hebben op onze stemming