wat moet je eten in april?

Groente en fruit van de maand

Groente: Witlof
Witlof is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw of gekookt worden gegeten. Maar wist je dit ook over de witlof?

  • Witlof is rijk aan vezels en dankzij het hoge vochtgehalte ook caloriearm; slechts 19 kcal per 100 gram!
  • Er bestaat ook ‘roodlof’, deze hebben rood-paarse puntjes.
  • De bittere smaak van witlof kan je verminderen door melk aan het kookwater toe te voegen.
  • De term ‘chicorei’ aanwezig in koffie verwijst naar een koffiesurrogaat dat gemaakt wordt van de wortel van de witlofplant.

 

Fruit: Sinaasappel
Sinaasappel ook wel appelsien genoemd, is de vrucht van de sinaasappelboom (Citrus sinensis), die tot het geslacht Citrus behoort. Maar wist je dit ook al over de sinaasappel?

  • De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China.
  • Hoe meer zonuren een sinaasappel heeft tijdens het rijpingsproces, hoe milder en lekkerder het sap van de vrucht. Pas na zo’n 800 uur volle zon zijn ze klaar om geplukt te worden.
  • Aan 1 sinaasappelboom kunnen wel 500 sinaasappels groeien.
  • In de tropen blijft de kleur van de sinaasappel groen of geelgroen, ook als ze rijp is, omdat voor de oranje kleur koele nachten nodig zijn.

 

Smaakmakers
Smaakmakers

Ik ben gepassioneerd over alles wat er speelt binnen onze culinaire wereld. Laats vertelde een bekende columnist mij bijvoorbeeld over hoe komt dat Nederlandse chefs en Nederlandse restaurants het zo goed doen en zoveel aandacht krijgen, ook vanuit het buitenland.

 

 

 

 

                                                                                                                                                

Vleesvervangers
Vleesvervangers

Nu de laatste 'diehard' carnivoren zich langzaam naar het vegetarische schap in de supermarkt bewegen, kunnen we rustig stellen dat plantaardig eten geen kortdurende trend is, maar een beweging die niet meer te stoppen is. 

Voeding en beweging
Voeding en beweging

Wat moet je eten als je sport of fitnest? Hier lees je er meer over.