wat moet je eten in maart?

Groente en fruit van de maand

Groente: Pastinaak
Pastinaak, een vergeten groente? Gelukkig al lang niet meer! Wij zijn helemaal fan van deze wortel. Daarom zetten we enkele leuke en handige weetjes op een rijtje:

  • Pastinaak wordt ook wel eens pinksternakel of witte peen genoemd
  • Pastinaak werd al gegeten door de oude Egyptenaren
  • Pastinaak is familie van de wortel en kan je dus op dezelfde manier klaarmaken. Denk aan stoemp, puree, in pastasauzen, soepen, stoofpotjes etc.
  • Pastinaak is in de zomer al beschikbaar, maar zou zijn lekkere zoete en anijsachtige smaak krijgen door in de koude grond te zitten, vandaar dat het een ideale wintergroente is.
  • Voor de aardappel bij ons geïntroduceerd werd, werd er in ons land heel vaak pastinaak gegeten. Tijd om wat vaker pastinaak op het menu te zetten, ideaal voor wie koolhydraat-arm eet.
  • Eens een pastinaak geoogst is, wordt hij snel slap. Bewaar hem daarom in een papieren zak in de koeling, en ga er zo snel mogelijk mee aan de slag.
     

Fruit: Peer
Peren zijn lekker, super gezond en kan je het beste met schil opeten. Maar wist je dit ook al over de peer?

  • De rijpheid van een peer kan je het beste voelen door net onder de steelinplanting met je vingers te drukken.
  • Een peer moet soepel aanvoelen, het steeltje moet goed in de vrucht zitten en de huid mag geen kneuzing vertonen.
  • Hoewel de peren aan bomen groeien, rijpen ze het beste als ze geplukt zijn. onrijpe peren rijpen het beste op een fruitschaal bij kamertemperatuur.
  • Zijn de peren eenmaal rijp? Bewaar ze dan weer in de koelkast, dan blijven ze langer lekker.
  • Wist je dat peren kunnen je helpen je kater te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van een peer of het drinken van perensap voordat je alcohol nuttigt, helpt met het voorkomen van een kater. Proberen waard toch?

 

 

Smaakmakers
Smaakmakers

Ik ben gepassioneerd over alles wat er speelt binnen onze culinaire wereld. Laatst vertelde een bekende columnist mij bijvoorbeeld over hoe komt dat Nederlandse chefs en Nederlandse restaurants het zo goed doen en zoveel aandacht krijgen, ook vanuit het buitenland.

 

 

 

 

                                                                                                                                                

Vleesvervangers
Vleesvervangers

Nu de laatste 'diehard' carnivoren zich langzaam naar het vegetarische schap in de supermarkt bewegen, kunnen we rustig stellen dat plantaardig eten geen kortdurende trend is, maar een beweging die niet meer te stoppen is. 

Vaker gezond & plantaardig eten? Zo begin je!
Vaker gezond & plantaardig eten? Zo begin je!

11 tips van Lisa Goes Vegan om vaker plantaardig te eten