vleesvervangers

Nu de laatste diehard carnivoren zich langzaam naar het vegetarische schap in de supermarkt bewegen, kunnen we rustig stellen dat plantaardig eten geen kortdurende trend is, maar een beweging die niet meer te stoppen is. 

De stroom van documentaires en berichtgevingen over welke invloeden de vleesindustrie heeft op milieu en dierenwelzijn, dragen daar zeker aan bij. We worden ons er ook bewust van dat naast vlees en vis, de meeste dierlijke producten, dus ook zuivel en eieren een minder positieve bijdrage hebben op het milieu en de gezondheid.  Het aantal veganisten groeit dan ook gestaag.  Ik noem mezelf een flexibele veganist, of “ flexivegan”. Als ik bewust vlees oversla dan kies ik voor volledig plantaardig en dus ook geen kaas of eieren. Mijn kinderen, ooit de grootste vleeseters in hun leeftijdsklasse, doen inmiddels goed mee. Ook zij beseffen dat we iets moeten veranderen als we het in de toekomst nog een beetje leuk willen hebben op deze planeet. De “vleesvervangers” vinden zij een mooie uitkomst en zij zijn inmiddels uitgegroeid tot een serieus keuringspanel. We hebben de afgelopen tijd, alle soorten en smaken wel eens geprobeerd.
Het idee achter de vleesvervangers is een zo goed mogelijke smaak, structuur en korstvorming bij het bakken na te boosten, net zoals bij vlees. Vroeger waren bijna alle vegetarische  burgers, schnitzels, gehakt en worsten gemaakt van soja. In mijn ogen niet de beste vleesvervanger, want het moet ver geïmporteerd worden en er kleven nogal wat nadelige gezondheidsaspecten aan het eten van (te)veel soja.

Maar gelukkig staat de techniek niet stil en wordt er geëxperimenteerd met tal van  grondstoffen als alternatief voor vlees, zoals: lupine, zeewier, paddenstoelen, (kikker)erwten, noten en granen. Hieruit zijn veel mooie producten voortgekomen die ik en mijn kinderen goed kunnen waarderen! De laatste trend in vlees vervangende grondstoffen komt van een grote vrucht die groeit in Azië, Zuid Amerika en Afrika, genaamd “Jackfruit”. Deze vrucht groeit aan bomen en kan wel 35 kilo wegen. Het vruchtvlees is stevig en neemt goed smaak op. Het is ook nog eens gezond en is een bron van vezels, zetmeel, vitamine B6, C en kalium. Door de vlezige structuur van Jackfruit, kun je er een hele mooie vervanger van pulled porc of pulled chicken van maken. Goed nieuws dus voor alle vleesliefhebbers die op zoek zijn naar een gezonder en plantaardiger alternatief! En als het een beetje mee zit kunnen we deze zomer pulled “ Jackfruit” laten proeven in onze restaurants!  Hier worden “ flexi-vegans”  zoals ik, heel erg blij van!

Perzische gebakken bonen
Perzische gebakken bonen

Perzische gebakken bonen met zuurdesem

Visspiesjes
Visspiesjes

Visspiesjes met kruidige Marokkaanse chermoula

Paddenstoelen Pho Bo
Paddenstoelen Pho Bo

Pho Bo met paddenstoelen