1. Food rules
2. Wat te eten en hoeveel
3. Bouw een betere maaltijd
4. Navigeren door de supermarkt
5. Calorieënguide per 100 gram
FOOD RULES
Een aantal voedingsregels om gezonder eten makkelijker te maken:
1. Zorg ervoor dat je elke dag een grote variëteit aan voedingsmiddelen eet uit elk van de 5 voedselgroepen
Dit zijn groenten, fruit, volkorenproducten, vlees- / eiwitalternatieven en zuivelproducten. Als je het niet in een van deze groepen kunt plaatsen, is het vaak een voedselkeuze die moet worden beperkt.
2. Eet meer verse of bevroren groenten en fruit
Voor velen is een betere gezondheid zo eenvoudig door alleen al meer fruit en groenten in hun dieet op te nemen.
Tip: diepvriesgroenten worden snel ingevroren en zijn daarom net zo voedzaam als verse groenten.
3. Beperk jouw inname van voedingsmiddelen met verzadigd vet, toegevoegd zout, toegevoegde suikers en jouw alcoholgebruik
Verwissel deze voedingsmiddelen voor voedingsmiddelen die je in een voedingsgroep kunt plaatsen.
Verwissel bijvoorbeeld frietjes voor gebakken aardappel, ijs voor Griekse yoghurt of een mueslireep voor een banaan. Het is begrijpelijk dat je hier niet elke dag zin in hebt. Zorg daarom dat het in balans blijft. Zoals de 80/20 regel, eet dagelijks 80 % procent gezond en houd 20 % of minder over voor wat lekkers.
4. Let op jouw portiegroottes
Weet wat een portie is (gebruik de sectie "wat te eten en hoeveel") en breng wijzigingen aan om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid eet. Feitje: onze portiegroottes zijn 50-75% groter dan 20 jaar geleden. Het is niet altijd wat je eet, maar hoeveel.
5. Geloof niet alles wat je hoort of leest
De sleutel tot duurzame veranderingen en een leven lang goede gezondheid is balans. Diëten zijn vaak onrealistisch en op de lange termijn niet vol te houden.
Tip: onthoud dat gezondheid individueel is, iets wat voor jou werkt, is misschien niet hetzelfde voor iemand anders, zoek een balans tussen veranderingen in voeding en levensstijl die plezierig, gezond en in overeenstemming met je leven zijn.
Waar komt energie vandaan?
Macronutriënten zijn de drie voedingsstoffen waaruit al het voedsel bestaat dat we eten, waarbij de meeste voedingsmiddelen een combinatie van de drie bevatten. Dit zijn koolhydraten (inclusief voedingsvezels), eiwitten en vetten. Je trainingsdoelen zullen van invloed zijn op hoeveel energie je nodig hebt, maar voor de meesten van ons is 55-65% uit koolhydraten, 25-30% uit eiwitten en 10-15% uit vetten ideaal.
Alcohol
Alcohol draagt ook bij aan de energieopname, maar dit wordt vaak lege energie genoemd, omdat het geen andere essentiële voedingsstoffen zoals vitamines of mineralen bevat.
1 g alcohol = 29 kJ of 7 calorieën.
Micronutriënten
Vitaminen en mineralen zijn ook essentieel voor een optimale werking, maar ze geven ons alleen geen energie. Voorbeelden zijn ijzer, zink, calcium, magnesium en vitamines zoals B-vitamines en in vet oplosbare vitamines ADE en K. De beste bron van vitamines en mineralen zijn voedingsmiddelen uit de 5 voedselgroepen: fruit en groenten, volkoren granen, mager vlees en zuivelproducten.
Energiebalans
Er zijn een aantal factoren die een rol spelen voor jouw gewicht en ons vermogen om dit op peil te houden. Het komt in principe allemaal neer op de eerste wet van de thermodynamica - Energie wordt nooit gecreëerd of vernietigd, alleen overgedragen of veranderd van de ene vorm naar de andere. Dit betekent dat om een gezond lichaamsgewicht te behouden, de hoeveelheid energie die we via eten en drinken consumeren gelijk moet zijn aan de bedrag dat het lichaam in de loop van de tijd uitgeeft. Meer eten en minder bewegen, zal in de loop van tijd leiden tot gewichtstoename. Minder energie verbruiken en meer bewegen, zal in de loop van tijd leiden tot gewichtsafname.
Energie in versus energie uit
Energie wordt verkregen via eten en drinken in de vorm van kilojoules (of calorieën) en wordt vervolgens overgedragen om te worden verbrand voor fysiek werk, warmte of het wordt opgeslagen.
Energieverbruik vindt plaats door:
Consistentie is de sleutel
Het lichaam houdt niet van verandering en doet er alles aan om te blijven zoals het nu is. Wetenschappelijk gezien handhaaft het de homeostase, het in evenwicht houden van alle interne functies van het lichaam. Dit verklaart waarom je niet meteen aankomt als je meer energie eet dan je een keer verbruikt. Als dit echter in de loop van de tijd blijft voorkomen, zal het lichaam zich aanpassen aan de stimulus van constante overtollige energie en energie opslaan als vet, waardoor de metabolische processen worden aangepast aan dit nieuwe gewicht.
Gewichtsverlies: Calorieën intake minder dan < Calorieën verbrand
Gewichtsbehoud: Calorieën intake gelijk aan= Calorieën verbrand
Gewichtstoename: Calorieën intake meer dan > Calorieën verbrand
Koolhydraten
|
Eiwit
|
Vetten
|
1 gr Koolhydraat = 4 calorieën
|
1 gr Eiwit = 4 calorieën
|
1 gr Vet = 9 calorieën
|
Wist je dat?
- Koolhydraten terug kunt vinden in producten zoals rijst, pasta, brood, quinoa, havermout, fruitsap, fruit en tafelsuiker?
- Je hersenen enkel kunnen functioneren op koolhydraten?
- We onze meeste energie uit koolhydraten moeten halen om goed te functioneren?
- We het beste volkoren producten kunnen uit om de juiste energie binnen te krijgen?
- Koekjes, snoep en taart heel lekker zijn, snel energie geven, maar ook zorgen voor een snel dipje? Dit komt door de ‘snelle suikers’.
|
Wist je dat?
- Vlees, eieren, zuivel en peulvruchten eiwitten bevatten?
-Eiwitten het meeste werk in onze cellen doen en nodig zijn voor de structuur, functie en regulatie van de organen en weefsels van het lichaam?
-Eiwitten afbreken tot aminozuren. Hiervan zijn er 9 soorten essentieel. Dit betekent dat we deze allemaal moeten binnenkrijgen door middel van onze voeding willen we goed kunnen functioneren.
|
Wist je dat?
-Er goede en slechte vetten bestaan?
Goede vetten: Avocado, Noten, Vette vis, Plant oliën
Slechte vetten: Gefrituurd voedsel, gebakjes, croissants, koekjes, vet vlees
-Vetten voor essentiële vetzuren zorgen?
- Vetten een geconcentreerde bron zijn van energie en ook worden gebruikt voor het opslaan van energie, het opnemen van vet oplosbare vitamines, de lichaamstemperatuur op peil houden en het vormen van hormonen?
|
WAT TE ETEN EN HOEVEEL
Ons moderne dieet is drastisch veranderd, niet alleen wat betreft wat we eten, maar vooral hoeveel. Een goede plek om te beginnen is om te kijken naar het aantal porties dat je elke dag krijgt van gezonde voedselgroepen. Als je bijvoorbeeld 2 porties minder eet dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten per week, kan dit gedurende een week neerkomen op 15 porties groenten die jouw dieet mist en meer dan waarschijnlijk wordt vervangen door voedingsmiddelen die niet hetzelfde bieden zoals vitamines, mineralen doen voor jouw ultieme gezondheid. Onderstaande aanbevolen porties zijn op basis van de gegevens van het voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/hoeveel-en-wat-kan-ik-per-dag-eten-.aspx
Groente & Fruit
Het wordt voor volwassenen geadviseerd om minimaal 250 gram groente per dag te consumeren. Dit kunnen rauwe of gekookte groenten zijn. Het advies voor fruit is om 2 porties fruit te eten per dag. Dit staat ongeveer gelijk aan 200 gram. Dit kan een appel en een banaan zijn. Een bakje druiven en een sinaasappel.
Zo ziet 250 gram groenten eruit: Zo ziet 200 gram fruit eruit:
(Bron: Voedingscentrum)
Duurzame keuzes volgens het voedingscentrum hierin zijn: bleekselderij, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, prei, rode biet, rode kool, spruit, tomaat, ui, wortel, witlof, ananas, appel, banaan, druif, mandarijn, meloen, nectarine, peer, pruim en sinaasappel. Deze zijn het hele jaar door beschikbaar
Smeer- en bereidingsvetten
Het advies voor een vrouw is 40 gram, het advies voor een man is 65 gram aan smeer- en bereidingsvetten. 40 gram is circa 3 eetlepels. 65 gram is circa 5 eetlepels. Kies vooral vetten uit de schijf van vijf zoals zachte margarine of halvarine voor op brood, plantaardige oliën zoals olijfolie en zonnebloemolie en vloeibare margarine en bak- en braadvet
Vis, Peulvruchten, Vlees en Ei
Het advies is om 1 portie vis of peulvruchten of vlees per dag te consumeren. Dit kan ook een vleesvervanger zijn zoals tofu, tempeh of ei. 1 portie vis of vlees staat gelijk aan 100 gram. 100 gram vis of vlees ziet ongeveer eruit als de grootte van je handpalm. 1 portie peulvruchten is 135 gram. Voorbeelden zijn kikkererwten, linzen en bruine bonen.
Het is aan te raden om 1 keer per week vis te eten. Vooral vette vis zoals zalm, haring, makreel en sardientjes. Daarnaast is het af te raden om niet meer dan 500 gram vlees te eten met een max van 300 gram rood vlees. Als laatste passen 2-3 eieren per week in een gezond dieet.
Zo ziet 100 gram vis er ongeveer uit: Zo ziet 100 gram vlees (kip) er ongeveer uit:
Zuivel
Bij zuivel is het advies om 2-3 porties per dag te consumeren. Een portie staat gelijk aan 150 gram. Dit is gelijk aan een klein schaaltje of een glas. Als je hierin gebruik maakt van halfvolle of magere varianten zul je minder verzadigd vet binnen krijgen.
Milieuvriendelijke tip: Consumeer niet meer dan zuivel dan 2-3 porties, zo belast je het milieu minder.
Zo ziet een portie van 150 gram er ongeveer uit. Hiervan mag je er 2-3 op een dag.
Noten
Elke dag een handje noten is goed voor je. Dit is een hoeveelheid van ongeveer 25 gram. Het is belangrijk dat ze ongezouten zijn. Het beste is om niet te over consumeren, er zitten namelijk aardig wat calorieën in noten.
Graanproducten, Brood & Aardappelen
Het advies voor mannen in deze voedselgroep is 6-8 bruine of volkoren boterhammen, 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4-5 aardappelen. Voor vrouwen geldt 4-5 bruine of volkoren boterhammen , 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4-5 aardappelen. Een opscheplepel staat gelijk aan 50 gram en een aardappel is circa 70 gram.
Het is belangrijk om te weten dat graanproducten zoals pasta en rijst veel water opnemen als ze gekookt worden. Hierdoor gaan ze meer wegen. Dit betekent dat die 200 gram pasta op je bord, eerst ongekookte pasta was met een gewicht van ongeveer 75 gram. Dit betekent dat de aanbevolen porties van 4-5 opscheplepels ongeveer gelijk is aan 75 gram ongekookt product. Deze hoeveelheid is ook wel gelijk aan een halve koffiekop wanneer je rijst, couscous of quinoa wilt koken. Voor pasta geldt een driekwart koffiekop.
Zo ziet 200 gram pasta er ongeveer uit
Het eten van volkoren graanproducten en boterhamen levert veel gezondheidsvoordelen op. Zoals het verlagen van risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 (suikerziekte) en het binnenkrijgen van vezels, iIjzer en B-vitamines.
Dranken
Het advies is om 1,5- 2 liter vocht binnen te krijgen op een dag. Het liefst in de vorm van water of thee. Verder staat verse koffie zonder suiker ook in de schijf van vijf.
(Bron: Voedingscentrum)
BOUW EEN BETERE MAALTIJD
Gebruik de onderstaande tabel als richtlijn om de juiste uitgebalanceerde maaltijd samen te stellen. Het zal helpen om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt om je energie te geven en de dag door te komen, terwijl je een gezond gewicht behoudt voor jouw lengte. Onderstaand advies is per persoon en wanneer je voor meerdere personen kookt kan je dit vermenigvuldigen met het aantal personen.
De porties groentes zijn zo verdeeld om te laten zien dat het belangrijk is om verschillende soorten groentes aan jouw maaltijd toe te voegen. Het is makkelijk om groentes te verdelen als je bijvoorbeeld met een partner, gezin of huisgenoot woont. Is dit bij jou niet het geval? Dan kun je de groentes gebruiken in een salade, alvast een maaltijd voor de volgende dag klaarmaken, de groentes opsnijden en invriezen of een soep of saus van maken. Het is belangrijk wanneer je koolhydraten toevoegt aan jouw maaltijd dat deze wel volkoren zijn zoals volkoren pasta, volkoren boterhammen etc.
Groentes per portie
(3+ porties per maaltijd)
|
Eiwitten per portie
(1-2 porties per maaltijd)
|
Koolhydraatrijke voeding per portie
(1-2 porties per maaltijd)
|
½ wortel, courgette, komkommer, bleekselderij, mais
|
80 gram tofu of tempeh
|
75 gram gekookte peulvruchten
|
½ grote of 1 kleine tomaat, biet, ui
|
75 gram gekookte peulvruchten
|
½ grote of 1 kleine aardappel
|
¼ avocado
|
1 ei
|
75-120 gram gekookte rijst, pasta, noodles, boekweit, bulgur of quinoa
|
1 handje bonen, erwten (-10 stuks)
|
50 gram vis, kip of kalkoen
|
1 boterham (40gr)
|
2-3 roosjes brocolli of bloemkool
|
|
Broodje of flatbread van circa 40 gram
|
2-3 plakjes (1cm) pompoen, aubergine, zoete aardappel
|
|
|
3-4 champignons of asperges
|
|
|
NAVIGEREN DOOR DE SUPERMARKT
Gezond eten begint met wat er in je winkelwagentje gaat (of wat je mee naar werk neemt of wat er beschikbaar is op het werk). Als je alleen gezond voedsel tot jouw beschikking hebt, is de kans groter dat je gezond eet.
Kennis is macht als het om de supermarkt gaat en gezond eten hoeft niet duur te zijn als je weet wat je zoekt. Probeer voornamelijk betere keuze producten die in de schijf van vijf vallen te kopen of weinig ingrediënten hebben, zoals fruit, groenten of andere verse producten
Sommige bewerkte voedingsmiddelen en sauzen kunnen wel nuttig zijn bij het bereiden van gezonde, gemakkelijke maaltijden.
De voedingsindustrie is erg slim als het gaat om reclame en marketing. Hoewel sommige claims worden gereguleerd, zijn andere dat niet. Hoe meer je je hiervan bewust bent, hoe gemakkelijker het zal zijn om de beste keuze te maken. Lees dus goed de etiketten om er achter te komen of het wel waar is wat ze zeggen op de voorkant van de verpakking. Kom je er niet uit? Kun je altijd de app van het voedingscentrum gebruiken: Kies ik gezond? https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/apps-en-tools-voedingscentrum/kies-ik-gezond-.aspx
Per 100 gram
|
Brood
|
Ontbijtgranen
|
Droge producten zoals crackers
|
Rijst, Pasta, Couscous, Gierst, Quinoa
|
Verzadigd vet
|
< 1 gr
|
< 2,0 gr
|
<1,0 gr
|
< 0,2 gr
|
Transvetzuren
|
< 0,1 gr
|
< 0,1 gr
|
< 0,1 gr
|
< 0,1 gr
|
TotSuiker
|
< 8,5 gr
|
Niet toegevoegd
|
< 8,5 gr
|
0
|
Natrium, Zout
|
< 450 mgr
|
Niet toegevoegd
|
< 450 mgr
|
0
|
Vezels
|
>4,5 gr
|
> 8,0 gr
|
> 6,0 gr
|
> 2,1 gr
|
Per 100 gram
|
Vlees (Onbewerkt)
|
Peulvruchten
|
Vleesvervangers & vegetarische producten
|
Smeer- en bereidingsvetten
|
Verzadigd vet
|
< 5,0 gr
|
< 0,8 gr
|
<2,5 gr
|
< 30% totaal vet
|
Transvetzuren
|
0
|
< 0,1 gr
|
< 0,1 gr
|
< 1 gr
|
TotSuiker
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Natrium, Zout
|
0
|
< 200 mgr, 0,5 gr
|
< 450 mgr, 1,125 gr
|
< 160 mgr, 0,4 gr
|
Vezels
|
|
|
|
|
Per 100 gram
|
Zuivel
|
Kaas
|
Plantaardige eiwitdranken en dessert
|
Aardappelen
|
Verzadigd vet
|
< 1,1
|
< 14 gr
|
<1,1 gr
|
< 0,1 gr
|
Transvetzuren
|
0
|
0
|
0
|
< 0,1 gr
|
TotSuiker
|
< 6 gr
|
0
|
< 6 gr
|
0
|
Natrium, Zout
|
0
|
< 820 mgr, 2,05 gr
|
< 60 mgr
|
0
|
Vezels
|
|
|
|
|
CALORIEËNGUIDE PER 100 GRAM
Bekijk onderstaande tabellen om de calorieën per 100g en per portie te bekijken van veelvoorkomend eten en drinken. Deze zijn gemiddeld berekend en de cijfers komen van het voedingscentrum.
Je kan jouw dagelijkse benodigde hoeveelheid calorieën berekenen in de Eetmeter van het voedingscentrum, dit is een app die je kunt downloaden op je telefoon of online via: https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/. Jouw aanbevolen hoeveelheid wordt dan gebaseerd op jouw lengte, gewicht, dagelijkse beweging en leeftijd. Als je wilt afvallen, kun je dit ook aangeven. Het is aan te raden om wanneer je wilt afvallen een diëtist in te schakelen. Deze worden vaak vergoed.
Let op calorieën zijn erg goed om inzicht te creëren in wat jij binnenkrijgt en nodig hebt op een dag maar het is belangrijk om hierbij te vermelden dat het ook gaat om de type voedingstoffen die je binnenkrijgt. Let dus niet alleen op de calorieën maar ook op de types voedingstoffen die je binnenkrijgt. Het is namelijk onderzocht dat wanneer je een nutriëntrijk voedingspatroon hebt je minder snel cravings krijgt naar ongezond voedsel. Dit blijkt uit onderzoek aan de University of Massachussets Medical School in Worcester(geplubiceerd in Annals of Internal Medicine).
= betere keuze
Pasta & Rijst
|
Per portie
|
Deegwaren
|
Per stuk
|
Tortellini met kaas
|
443 kcal (250 gram)
|
Ciabatta
|
127 kcal
|
Noodles
|
64 kcal (45 gram)
|
Volkoren brood
|
82 kcal
|
Mie
|
64 kcal (45 gram)
|
Volkoren wrap
|
109 kcal
|
Speltpasta
|
261 (75 gram)
|
Roggebrood
|
69 kcal
|
Penne
|
267 (75 gram)
|
Pitabroodje
|
123 kcal
|
Tagliatelle
|
64 kcal (45 gram)
|
Stokbrood wit
|
807,27 kcal (een plakje)
|
Volkoren spaghetti
|
64 kcal (45 gram)
|
Turks brood
|
113 kcal
|
Witte rijst
|
141 kcal (40 gram)
|
Naan brood
|
136 kcal
|
Zilvervlies rijst
|
143 kcal (40 gram)
|
Wit brood
|
99 kcal
|
Vleesvervangers
|
Per portie
|
|
Per portie
|
Falafel
|
252 kcal, 42 (per stuk)
|
Vegetarische balletjes
|
150 kcal, 25 per stuk)
|
Vegetarisch gehakt
|
158 kcal
|
Vegetarische nuggets
|
255 kcal, 51 (per stuk)
|
Vegetarische burger
|
144 kcal
|
Groenteschijf
|
158 kcal
|
Vegetarisch worst
|
91 kcal
|
Vegetarische schnitzel
|
203 kcal
|
Vlees
|
Per 100 gr
|
|
Per 100 gr
|
Biefstuk
|
108 kcal
|
Lamsvlees
|
158 kcal
|
Eend
|
388 kcal
|
Ossenhaas
|
115 kcal
|
Gehaktbal
|
177 kcal
|
Paté
|
360 kcal
|
Hamburger
|
239 kcal
|
Rundergehakt
|
225 kcal
|
Kipfilet
|
108 kcal
|
Rundergehakt mager
|
182 kcal
|
Kipgehakt
|
109 kcal
|
Salami
|
390 kcal
|
Kalfsvlees
|
104 kcal
|
Spek
|
678 kcal
|
Kalkoenfilet
|
111 kcal
|
Varkensvlees, vet
|
311 kcal
|
Rosbief
|
122 kcal
|
Varkensvlees, mager
|
143 kcal
|
Vis
|
Per 100 gr
|
|
Per 100 gr
|
Forel
|
163 kcal
|
Pangasiusfilet
|
69 kcal
|
Haring
|
245 kcal
|
Kabeljauw
|
90 kcal
|
Hollandse garnalen
|
90 kcal
|
Tonijn
|
108 kcal
|
Kibbeling
|
211 kcal
|
Zalm
|
179 kcal
|
Mosselen
|
120 kcal
|
|
|
Zuivel
|
Per portie
|
|
Per portie
|
Belegen kaas 30 +
|
92 kcal (30 gram)
|
Melk
|
107 kcal
|
Brie
|
111 kcal (30 gram)
|
Amandel melk
|
20 kcal
|
Cottage cheese
|
18 kcal (20 gram)
|
Magere kwark
|
87 kcal
|
Oude kaas 48 +
|
124 kcal (30 gram)
|
Roomboter
|
111 kcal (15 gram)
|
Oude kaas 30 +
|
92 kcal (30 gram)
|
Ei
|
88 kcal
|
Jonge kaas 30 +
|
83 kcal (30 gram)
|
Roomkaas
|
63 kcal (20 gram)
|
Gorgonzola
|
108 kcal (30 gram)
|
Slagroom
|
35 kcal (10 gram)
|
Magere melk
|
53 kcal
|
Griekse yoghurt 0%
|
152 kcal
|
Karnemelk
|
45 kcal
|
Yoghurt
|
87 kcal
|
Havermelk
|
57 kcal
|
Creme fraiche
|
58 kcal (20 gram)
|
Kokosmelk
|
19 kcal (10 gram)
|
Zure room
|
39 kcal (20 gram)
|
Groenten
|
Per 100 gr
|
|
Per 100 gr
|
Aardappel
|
89 kcal
|
Broccoli
|
28 kcal
|
Artisjok
|
32 kcal
|
Champignons
|
20 kcal
|
Asperge
|
18 kcal
|
Chinese kool
|
12 kcal
|
Aubergine
|
20 kcal
|
Courgette
|
18 kcal
|
Avocado
|
180 kcal
|
Erwten
|
69 kcal
|
Bloemkool
|
26 kcal
|
Ijsbergsla
|
16 kcal
|
Boerenkool
|
35 kcal
|
Komkommer
|
14 kcal
|
Koolraap
|
30 kcal
|
Mais
|
90 kcal
|
Paprika
|
23 kcal
|
Spinazie
|
28 kcal
|
Pompoen
|
14 kcal
|
Spruit
|
50 kcal
|
Prei
|
28 kcal
|
Ui
|
37 kcal
|
Radijs
|
28 kcal
|
Venkel
|
17 kcal
|
Rode biet
|
38 kcal
|
Waterkers
|
19 kcal
|
Rode kool
|
35 kcal
|
Wortel
|
30 kcal
|
Rucola
|
30 kcal
|
Zoete aardappel
|
93 kcal
|
Sperziebonen
|
26 kcal
|
Kikkererwten
|
140 kcal
|
Fruit
|
Per 100 gr
|
|
Per 100 gr
|
Aardbei
|
29 kcal
|
Cranberry
|
24 kcal
|
Abrikoos
|
44 kcal
|
Druiven
|
78 kcal
|
Ananas
|
54 kcal
|
Framboos
|
37 kcal
|
Banaan
|
92 kcal
|
Gember
|
80 kcal
|
Blauwe bes
|
53 kcal
|
Granaatappel
|
91 kcal
|
Sinaasappel
|
47 kcal
|
Grapefruit
|
38 kcal
|
Braam
|
37 kcal
|
Honingmeloen
|
30 kcal
|
Citroen
|
35 kcal
|
Kers
|
57 kcal
|
Kiwi
|
62 kcal
|
Passievrucht
|
53 kcal
|
Kweepeer
|
38 kcal
|
Peer
|
55 kcal, 124 kcal (per stuk)
|
Lychee
|
66 kcal
|
Perzik
|
41 kcal, 46 kcal (per stuk)
|
Mandarijn
|
46 kcal
|
Pruim
|
40 kcal
|
Mango
|
66 kcal
|
Rabarber
|
21 kcal
|
Vijg
|
84 kcal
|
Appel
|
56 kcal, 76 kcal (per stuk)
|
Guilty pleasures
|
Per portie
|
|
Per portie
|
Croissant
|
161 kcal
|
Kapsalon
|
1184 kcal
|
Kaneelbroodje
|
384 kcal
|
Friet
|
131 kcal (50 gram)
|
Tompoes
|
288 kcal
|
Nutella
|
112 kcal
|
Bitterbal
|
51 kcal
|
Oliebol
|
161 kcal
|
Broodje hamburger
|
339 kcal
|
Pizza Margherita
|
812 kcal
|
Cheeseburger
|
422 kcal
|
Pizza Salami
|
907 kcal
|
Chips
|
216 kcal
|
Roomijs
|
102 kcal
|
Chocolade koekjes
|
72 kcal
|
Tosti
|
303 kcal
|
Dranken
|
Per glas (250 ml)
|
|
Per glas (250 ml)
|
Cola
|
103 kcal
|
Sinaasappelsap
|
113 kcal
|
Fanta
|
120 kcal
|
Multivitaminesap
|
95 kcal
|
Ijsthee
|
78 kcal
|
Sojamelk
|
95 kcal
|
Koffie
|
3 kcal
|
Zero frisdrank
|
1-8 kcal
|
(Bron: Het Voedingscentrum)