Vaker gezond & plantaardig eten? Zo begin je!

 

11 tips om vaker plantaardig te eten

Een gloednieuw jaar staat voor de deur en de goede voornemens vliegen je om de oren. Gezond eten blijft een terugkomend onderwerp, maar misschien heb je ook wel het voornemen om wat minder vlees en vaker plantaardig te eten omwille van je gezondheid, het milieu en de dieren.

Mooi voornemen, maar begin je precies? Het is niet ingewikkeld om vaker plantaardig te koken, maar het kan wel even een omschakeling zijn. Om die zo soepel mogelijk te maken, help ik jou graag op weg. De plantaardige keuken heeft veel te bieden en je kunt ontzettend gevarieerd en lekker eten. Geen dierlijke producten eten is absoluut geen gemis, maar juist een verrijking.

 

Vandaag geef ik je een aantal tips om wat vaker te kiezen voor een heerlijk plantaardig gerecht.

  1. Begin bij de basis. Geef bij het samenstellen van je maaltijd de voorkeur aan (onbewerkte) plantaardige ingrediënten. Denk aan groenten, fruit, peulvruchten (zoals kikkererwten, linzen en zwarte bonen), volkoren graanproducten, aardappelen, noten en zaden. Dit is de basis van een volwaardige plantaardige maaltijd en hier kun je veel verschillende gerechten mee maken.
     
  2. Kies jouw favoriete keuken. Voordat je een heel exotisch gerecht met een waslijst aan onbekende ingrediënten gaat maken -om er vervolgens achter te komen dat het toch niet helemaal jouw smaak is- heb ik de volgende tip voor je: begin met een gerecht uit jouw favoriete keuken. Houd je van Aziatisch eten? Zoek (uit een makkelijke kookboek of op internet) dan een heerlijk plantaardig gerecht uit de Aziatische keuken. Je zult zien dat de herkenbare smaken ervoor zorgen dat de kans groter is dat je het lekker vindt.
     
  3. Begin met 2 à 3 makkelijke en gezonde gerechten die je uit de losse pols kan koken. Dit is ideaal voor momenten waarop je weinig tijd hebt, maar toch een lekkere maaltijd op tafel wilt zetten zonder dat het mislukt. Mijn drie makkelijke lievelingsmaaltijden zijn een stevige Chili sin carne, een Indiase curry met bloemkool en zilvervliesrijst en een makkelijke Italiaanse pasta met pesto en rucola.
     
  4. Kies bepaalde dagen uit waarop je geen vlees eet. Met een vast moment of dag, wordt het concreter en makkelijker voor jezelf en je omgeving om meer plantaardig te eten. Bijvoorbeeld: “Elke maandag en woensdag eten we plantaardig”.
     
  5. Misschien vraag je je af of je wel genoeg eiwitten binnenkrijgt zonder dierlijke producten. Maak je geen zorgen, er bestaan genoeg plantaardige eiwitbronnen waar je mee kan variëren. Denk aan peulvruchten (bijv. linzen, kikkererwten en zwarte bonen), tofu, tempeh, seitan, (pseudo)granen (zoals havermout, couscous, quinoa) verschillende groenten en noten.
     
  6. Vervang vleeswaren op brood door bijvoorbeeld notenpasta, hummus met zongedroogd tomaatjes, baba ganoush met komkommer, gegrilde groenten met balsamicostroop, doperwtjesspread met munt of zoet beleg zoals (ongezoete) appelstroop en jam. 
     
  7. Zorg voor een goed gevuld kruidenkastje. Daarmee geef je gerechten een heerlijke smaak. Kies voor verse kruiden, gedroogde kruiden of een kruidenmix zonder toevoegingen. Mijn favoriete kruiden en specerijen zijn koriander, laurier, komijnzaad en gember en zijn goed te gebruiken in curry’s en soepen.
     
  8. Koop groenten en fruit uit het seizoen. Waarschijnlijk heb je deze tip al meerdere malen voorbij zien komen, maar hij blijft goed. Groenten en fruit uit het seizoen zijn vaak voordeliger, duurzamer en smakelijker.
     
  9. Gun jezelf tijd om aan de plantaardige keuken te wennen en kijk wat voor jou het beste werkt. In het begin zal het bereiden van een gerecht waarschijnlijk iets meer tijd en planning vergen, maar je zult snel zien dat het naar verloop van tijd makkelijker wordt.
     
  10. Kook samen! Zo kun je elkaar helpen en motiveren. Spreek met een vriend of vriendin af om vaker plantaardig te eten en ga bijvoorbeeld een avondje koken. Laat anderen proeven want zo inspireer je ook je omgeving.
     
  11. Houd het realistisch en haalbaar voor jezelf. Begin met dingen die je makkelijk kan aanpassen, bijvoorbeeld de lunch op het werk of het avondeten thuis.

 

Hopelijk ervaar jij dat plantaardig eten makkelijker is dan je denkt en heb je wat aan deze tips. Kijk voor lekkere recepten, meer tips en informatie op www.lisagoesvegan.com. Onthoud dat elke stap telt voor jezelf en voor de planeet en geniet van de plantaardige keuken! 

 

chili-recept-header.jpg

Smaakmakers
Smaakmakers

Ik ben gepassioneerd over alles wat er speelt binnen onze culinaire wereld. Laatst vertelde een bekende columnist mij bijvoorbeeld over hoe komt dat Nederlandse chefs en Nederlandse restaurants het zo goed doen en zoveel aandacht krijgen, ook vanuit het buitenland.

 

 

 

 

                                                                                                                                                

Vleesvervangers
Vleesvervangers

Nu de laatste 'diehard' carnivoren zich langzaam naar het vegetarische schap in de supermarkt bewegen, kunnen we rustig stellen dat plantaardig eten geen kortdurende trend is, maar een beweging die niet meer te stoppen is. 

Vaker gezond & plantaardig eten? Zo begin je!
Vaker gezond & plantaardig eten? Zo begin je!

11 tips van Lisa Goes Vegan om vaker plantaardig te eten