Ontdek yoga

'Je hoeft niet lenig te zijn om aan yoga te doen!'

Het nieuwe jaar is een prima gelegenheid om iets nieuws te ontdekken en uit te proberen. Als je iets wilt doen voor je eigen welzijn, waar je je zowel lichamelijk als geestelijk beter van gaat voelen, dan is yoga misschien iets voor jou. Hieronder een paar tips voordat je naar je eerste yogales gaat.

Wat is yoga?
Het woord yoga – afgeleid van het woord ‘yuj’ uit het Sanskriet – betekent ‘juk’ of ‘binden’ en wordt dikwijls geïnterpreteerd als ‘verbinding’. Yoga is een oeroude praktijk die vermoedelijk meer dan 5.000 jaar geleden in India is ontstaan. Het combineert technieken voor de geest (meditatie), energie (pranayama ademhaling) en het lichaam (fysieke poses, beter bekend als asana’s). Oorspronkelijk waren asana’s bedoeld om het lichaam en de geest voor te bereiden op lange periodes van mediteren.

Waarom zou je aan yoga doen?
De redenen om met yoga te beginnen verschillen van persoon tot persoon, maar ongeacht wat jouw motief ervoor is, je zult al gauw ontdekken hoe holistisch het werkt voor je lichaam en je geest. Yoga is fantastisch, want:

  • je bouwt er kracht mee op en het maakt je spieren sterker en soepeler;
  • het verhoogt je bewegingsbereik en verbetert je balans en houding;
  • het vermindert spanning in je lichaam en helpt tegen pijnklachten;
  • het werkt bloeddrukverlagend;
  • het verhoogt de botdichtheid;
  • het zorgt voor betere spijsvertering en bloedsomloop en verwijdert gifstoffen uit je lichaam;
  • het verbetert de ademcapaciteit;
  • het vermindert angst en stress;
  • het zorgt voor helderheid van geest;
  • het verandert je kijk op het leven: je gaat je concentreren op het heden in plaats van het verleden of de toekomst;
  • het verhoogt je zelfacceptatie en zelfvertrouwen;
  • het verhoogt lichamelijk bewustzijn door een betere verbinding tussen lichaam en geest;
  • het creëert een gevoel van aanwezigheid in je eigen lichaam en van openheid voor fysieke gevoelens en emoties;
  • het is goed voor je concentratie en hersenfunctie.


Iedereen kan yoga beoefenen en er zijn lessen voor elk ervaringsniveau. Het maakt niet uit hoe oud, groot of klein je bent, en ook niet of je een man bent of een vrouw. Je hoeft niet lenig, fit of sterk te zijn. Dat word je vanzelf door yoga te beoefenen, maar het is geen vereiste om eraan te beginnen. Naar analogie van bijvoorbeeld pianolessen: daarvoor hoef je ook niet eerst te weten hoe je piano moet spelen. Het enige wat je voor yoga hoeft te doen is op een mat te stappen. De rest komt dan bijna vanzelf. Zelfs als je maar één keer per week oefent, zul je al een verschil voelen.

Wat voor materiaal heb je nodig?
Sommige leraren en studio’s verstrekken alles wat je nodig hebt. Waar dat niet zo is moet je beginnen met een goede mat te kopen. Dat is natuurlijk heel makkelijk online. Je leraar adviseert je misschien ook om nog andere dingen te gebruiken, zoals blokken, bolsters of een riem, maar dat kun je met hem of haar bespreken. Voor yoga draag je comfortabele kleding en je hebt er geen schoenen voor nodig: yoga doe je op blote voeten. Veel mensen nemen een flesje water mee naar de les en het is ook een goed idee om iets warms bij je te hebben voor de savasana – de eindontspanning van de yogales.

Zoek jouw yoga.
Er zijn veel verschillende soorten yoga. Je vindt snel genoeg een stijl die bij je past. Het overzicht hieronder kan je daarbij helpen.

Hatha: een van meest toegankelijke yogastijlen voor beginners vanwege het rustige tempo. Hatha is een traditionele vorm van yoga waarbij statische houdingen en rustige bewegingen worden gecombineerd met een focus op een uitgelijnde rug en ademhaling.

Vinyasa (ook wel vinyasa flow): een dynamische vloeiende vorm van yoga waarbij de ademhaling wordt gekoppeld aan beweging.

Ashtanga: een atletische en fysiek veeleisende yogastijl die een vastgestelde volgorde volgt.

Iyengar: een vorm van yoga waarbij details, precisie (techniek) en houding centraal staan. Lessen zijn doorgaans langzaam en rustig.

Zwangerschapsyoga: een milde vorm van yoga die ontspannend werkt, prenatale klachten verlicht en het lichaam soepel en sterk houdt tijdens de zwangerschap.

Postnatale yoga: een milde vorm van yoga die het proces van postnatale heling ondersteunt en bevordert door je lijf te herstellen en sterker te maken.

Herstellende yoga: omvat specifieke passieve/statische houdingen die het zenuwstelsel en de bijnieren de kans geven bij te komen. Dit type yoga is de perfecte manier om je lichaam en geest tot rust te laten komen en te ontspannen.

Informeer bij je docent als je twijfelt of een bepaalde vorm van yoga al dan niet geschikt voor je is. Ook als je blessures of bepaalde gezondheidsproblemen hebt, is het goed om je docent daarvan tevoren even van op de hoogte te brengen. Bedenk verder dat elke yogadocent anders is – ook als ze hetzelfde type yoga doceren. Dus als je niet helemaal overtuigd bent na je eerste les, probeer dan vooral nog een of meer andere groepslessen voordat je definitief besluit of yoga wel of niet jouw ding is.

Waar wacht je nog op? Er ligt ergens een yogamat met jouw naam erop!

 

Waarom is hydratatie zo belangrijk?
Waarom is hydratatie zo belangrijk?

Je lichaam bestaat voor bijna twee derde uit water.

 

Bewust ademhalen
Bewust ademhalen

Wist je dat er een ‘juiste’ manier van ademhalen is?

Voeding en stemming
Voeding en stemming

Welk effect heeft je voeding op je stemming?